Wanneer heb jij voor het laatst je WOZ-waarde gecheckt, en wist je dat deze elk jaar opnieuw wordt bijgesteld? Het kan zomaar zijn dat jij tientallen tot honderden euro’s teveel belasting betaald over jouw huis, zonder dat je dat weet Met de aangekondigde belastingstijgingen op onder andere de WOZ-waarde van huizen is het belangrijk om hier dit jaar weer even goed naar te kijken. Denk je dat je een kans maakt om je WOZ-waarde te verlagen en wil je WOZ bezwaar maken? Let dan op de volgende punten en stappen.
1. Waarom kun je bezwaar maken?
Jaarlijks schat jouw gemeente in wat jouw huis ongeveer waard is. Dit wordt gedaan door onder meer te kijken naar vorige schattingen en schattingen van bij jou in de buurt verkochte huizen (van gelijke maat, vaak). Dit is precies zoals het klinkt, namelijk giswerk. Daarom kan het voorkomen dat jouw gemeente er flink naast zit bij jouw huis. Bezwaar maken tegen de ingeschatte waarde van je huis (de WOZ-waarde) kan daarom goed zijn voor jouw portemonnee.
2. Kun je het hele jaar door bezwaar maken?
De gemeente maakt een taxatie gebaseerd op de taxatie van het jaar ervoor op 1 januari. Dit jaar kijkt de gemeente dus naar de waarde van je huis op 1 januari 2021. Over deze uitslag krijg je een brief of een online bericht op MijnOverheid. Daarna heb je zes weken om hier op te reageren. Het is daarom belangrijk dat je goed let op het jaarlijkse bericht van de gemeente over jouw geschatte WOZ-waarde. Daarna kun je stappen ondernemen.
3. Waarop kun je bezwaar maken?
Bij een WOZ-waarde wordt er gekeken naar de verschillende ruimtes en functies van verschillende onderdelen van je huis. Toevoegingen zoals een verbouwing, een overkapping, een dakkapel of het bouwen van een (extra, of extra grote) schuur zijn daarom van invloed op de nieuwe prijs van je WOZ. Vaak is er sprake van overschatting bij één van deze onderdelen. Zo kan het zijn dat jouw buren bijvoorbeeld wel een losse keuken of wasruimte hebben, maar jij niet. Dit verschil wordt dus soms verkeerd aangegeven en daardoor ook verkeerd doorberekend.
4. Zelf bezwaar maken of het laten doen?
Op twee manieren kun je bezwaar maken op je WOZ-waarde. De eerste manier is om het zelf stappen te ondernemen. Op gemeentepagina’s staat doorgaans uitgelegd welke stappen je moet volgen en met welke bewijzen je moet komen. Online zijn er veel tools om je te helpen met je stappen. Zo kun je voorbeeldbrieven vinden om je bezwaar verder uit te leggen. Als je je bezwaarproces wint, betaal je de kosten van dit proces niet. Gemiddeld wint de helft van de bezwaarmakers hun proces. Dit kost hun dus geen geld en daar boven op gaat dus hun WOZ waarde omlaag. Het kan dus ook zijn dat mensen hun proces verliezen en hun waarde niet omlaag gaat. Zij betalen dan ook de kosten van hun proces.
Een tweede optie is om jouw bezwaar in laten dienen door een gespecialiseerd bedrijf zoals Kosteloosbezwaar.nl. Bedrijven als deze bestaan uit professionele juristen die jou helpen met het verzamelen van bewijsstukken en vechten het proces voor je aan. Soms moet je ook zelf de bewijsstukken voorzien. Als zij het proces winnen, en daar gaan zij veelal van uit, betaald de gemeente de proceskosten. Lukt het ze niet? Dan geven ze je een no cure no pay garantie. Zij vinden namelijk dat de burger niet de dupe moet zijn van fouten van de gemeente, en staan daar daarom ook op deze manier voor in. Super voordelig voor jou als huiseigenaar dus! Je kunt er alleen maar op voorruit.