De vloer isoleren: alles wat je moet weten

Sta je op het punt om jouw vloer te isoleren? De vloer is een kwetsbare plek in het huis, waar ook veel warmte kan ontsnappen. Het aanbrengen van de isolatiematerialen van een professional als Budgetisolatieshop kan voorkomen dat je niet van alle gemakken bent voorzien. Voordat je van de voordelen kan profiteren moet je echter wel weten waarom je de vloer dient te isoleren. En waar kan je eigenlijk allemaal voor kiezen? Pas als je alles voor jezelf op een rij zet, maak je de juiste keuzes voor jouw woning.

De reden voor het isoleren

De eerste vraag die beantwoord moet worden, is waarom je de vloer eigenlijk zou moeten isoleren. Er zijn immers nog veel meer plekken waar je isolatiemateriaal aan kan brengen. Uiteraard merk je het al snel aan jouw voeten als er geen isolatie is. De kou trekt namelijk naar boven. Jouw voeten voelen te allen tijde koud aan. Dit is echter niet het enige. De vloerisolatie heeft namelijk ook voordelen voor jouw energierekening. Het helpt warmteverlies te verminderen, waardoor je huis efficiënter is verwarmd en je die verwarming niet de hele tijd op standje sauna hoeft te zetten om dezelfde resultaten te behalen.

Verschillende methoden voor jouw huis

Je hebt de keuze om verschillende isolatiemethoden te kiezen voor jouw vloer. Veel mensen kijken naar de isolatie van bovenaf. Deze methode is ideaal als je niet van plan bent om je vloer opnieuw te bedekken. Je kunt isolatiemateriaal gewoon bovenop je bestaande vloer leggen. Denk hierbij aan tapijt met een isolerende ondervloer, vloerkleden of laminaat met een ingebouwde isolatielaag. Je kan ook van onderaf isoleren. Het materiaal komt tussen de balken en boven op de bestaande vloer in de kruipruimte te liggen. Zo blijft de kou direct buitenshuis en geniet je van meer wooncomfort.

Hiermee moet je rekening houden

Maar waar moet je eigenlijk nog meer rekening mee houden voordat je een materiaal als XPS isolatie plaatst? Als je een geslaagd project wilt hebben, is het van belang dat je alles zo goed mogelijk opmeet. Wees zo nauwkeurig mogelijk en meet indien nodig een tweede keer. Niets is immers zo frustrerend dan erachter komen dat je niet voldoende gekocht hebt. Vergeet ook niet om te controleren op vocht voordat je de materialen plaatst. Vochtproblemen vooraf aanpakken, geeft een flinke kostenbesparing op de lange termijn, omdat je geen reparaties meer uit hoeft te voeren. 

Zelf uitvoeren of uitbesteden aan professionals

Als echte doe-het-zelver kan je veel werkzaamheden zelf uitvoeren. Het isoleren van de vloer hoeft namelijk niet lastig te zijn. Met een goede handleiding en eventueel tutorials op het internet zorg je dat de vloer snel voorzien is van een goede isolatielaag. Als je echter niet heel handig bent, kan het aan te raden zijn om een professional in te schakelen. Vooral bij de complexe woningen en isolatiemethoden is er soms net wat meer kennis nodig om de beste resultaten te behalen. Maak hier dus een goede afweging voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *