Het energielabel

Een energielabel voor de woning of het bedrijfspand, waarom is het verstandig om een dergelijk label te hebben en wanneer is het zelfs verplicht om dit label te hebben? En waar kun je een dergelijk energielabel het beste aanvragen als je bijvoorbeeld in Assen of in de omgeving van Assen woont? Wat kost een dergelijk energielabel en komen hier nog extra kosten bij? Allemaal vragen die je misschien hebt over het energielabel en waar je graag een eerlijk antwoord op wilt hebben.

Waarom een energielabel aanvragen?

Het energielabel is een belangrijke indicator van de energie-efficiëntie van een woning. Het geeft huiseigenaren, huurders en potentiële kopers inzicht in de energieprestaties van een woning en helpt bij het nemen van duurzame beslissingen.

Wanneer is een energielabel verplicht?

Als er plannen zijn om de woning of het bedrijfspand te verkopen, te verhuren of op te leveren dan is men verplicht om een energielabel te hebben. Is dit niet het geval, dan kunnen er flinke boetes uitgedeeld worden door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Voor particuliere woningen kan de boete oplopen tot enkele honderden euro’s en voor bedrijfspanden kan de boete zelfs oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Waar kun je een energielabel aanvragen?

Voor het aanvragen van een energielabel moet u een erkende energieprestatieadviseur inschakelen. Deze deskundige beoordeelt de energieprestaties van uw woning en stelt het energielabel op. Wanneer je kiest voor een erkende en deskundige energieadviseur kijk dan ook gelijk even naar de prijs die je voor het aanvragen van een energielabel betaalt. Is dit een all-in prijs of zijn er nog kleine lettertjes waar je mee te maken krijgt.

Wat zijn de kosten van een energielabel?

Bij DuraPlus weet je zeker dat je een all-in prijs betaalt. De prijs die in de offerte afgesproken wordt, is ook de prijs die je betaalt. Je weet dus precies waar je aan toe bent. Er zijn geen nare verrassingen achteraf. Als je bijvoorbeeld in Assen woont, is DuraPlus een uitstekende keuze, mede omdat DuraPlus werkzaam is in de regio en dus precies weet wat er hier speelt.

Erkende energieadviseur

Het is ook prettig dat een onafhankelijk duurzaam adviesbureau zoals DuraPlus zelf het energielabel mag registreren bij het RVO. Zij kunnen dus het hele traject effectief en legaal uitvoeren.

Hoe verloopt het traject van het energielabel

Bij Dura+ kun je op een simpele manier een vrijblijvende offerte aanvragen. Zodra je akkoord gaat met de aangeboden prijs, zal er zo snel mogelijk een afspraak worden ingepland voor het bezoek van de deskundige. Deze inspectie van het pand neemt ongeveer 1,5 uur in beslag. Tijdens dit bezoek beoordeelt de deskundige de energieprestaties van de woning en wordt het energielabel opgesteld. Dit opstellen van het energielabel wordt gedaan aan de hand van vastgestelde rekenmethodes en normen. Zodra het rapport is samengesteld wordt het energielabel aangemeld en na de registratie ontvang je het energielabel ook zelf.

DuraPlus

Behalve een energielabel aanvragen bij DuraPlus kun je hier ook terecht voor andere opties. Als je bijvoorbeeld wilt weten hoe duurzaam jouw woning of bedrijfspand is en wat de juiste stappen zijn om het pand duurzamer te maken. In dat geval kun je ervoor kiezen om een duurzaamheidsscan te laten uitvoeren. Wil je een heel uitgebreid rapport met verschillende vergelijkingen dan is een maatwerkadvies zeker ook een goede keuze. Dergelijke stappen zijn een uitstekende beslissing als je duurzaamheidsplannen hebt. Zomaar en zonder advies voor een bepaalde richting kiezen op het gebied van duurzaamheid kan nog wel eens tegenvallen en uiteindelijk minder opleveren dan verwacht. DuraPlus zal hierin altijd onafhankelijk adviseren en ook kijken of een bepaalde subsidies of duurzaamheidsleningen mogelijk zijn.

BENG-berekening

Ook voor een BENG-berekening kun je bij DuraPlus terecht. Zij hebben een eigen BRL9500 certificering waardoor ze snel en eenvoudig een BENG berekening kunnen maken en ook gemachtigd zijn om deze formeel te registreren bij het RvO. Dit kan ook gezien worden als het voorlopige energielabel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *