Zonne energie nader verklaard

Steeds meer mensen worden zich bewust van zonnepanelen. Een term die wellicht nieuw is, is echter ‘hybride zonnepaneel’. Met hybride zonne-energiesystemen kun je energie van het net halen als jouw panelen niet genoeg elektriciteit opwekken om jouw huis van stroom te voorzien.

Hoewel het mogelijk is om volledig van het elektriciteitsnet af te gaan, heb je meestal een zonnebatterij nodig om back-upstroom op te slaan voor gebruik op dagen met weinig energie.

Wat is een hybride solar systeem?

Zonnepanelen worden op huizen en bedrijven geplaatst om zonne-energie van de zon op te vangen. Als fotonen een zonnecel raken, worden elektronen losgeslagen van hun atomen, die vervolgens via een leiding naar een omvormer stromen. Als je nog geen zonnepaneel hebt dan moet je een zonnepanelen check laten uitvoeren om na te gaan over je huis er wel geschikt voor is.

Met een hybride zonnesysteem heb je extra voordelen omdat je toegang krijgt tot het net. Met toegang tot het elektriciteitsnet, een zonnebatterij en jouw panelen bent je niet overgeleverd aan slechts één energiebron. 

Bovendien zijn hybride zonnepaneelsystemen niet zo duur als je je misschien kunt voorstellen. Ze besparen je op de lange termijn meer geld.

Denk aan die dagen dat het bewolkt is of dat het nacht is – jouw panelen hebben geen zonne-energie om in elektriciteit om te zetten. Maar met een hybride zonnepaneelsysteem kun je jouw huis of bedrijf nog steeds van stroom voorzien door op het elektriciteitsnet aan te sluiten. Zoek dus naar zonnepanelen voor bedrijven als het om je bedrijf gaat.

Bovendien, als jouw hybride zonnepaneelsysteem overtollige elektriciteit genereert, vloeit het naar het net. Hiermee verdien je netto meetkredieten via jouw nutsbedrijf en help je geld te besparen op jouw maandelijkse energierekening.

Verschil hybride en off grid

Een off-grid systeem, waarbij je niet bent aangesloten op een elektriciteitsnet, en een hybride zonnestelsel werken volgens dezelfde basisprincipes door eerst zonne-energie om te zetten in gelijkstroom via het fotovoltaïsche (PV) effect.

Gelijkstroom wordt dan ofwel opgeslagen in een batterij of loopt naar een omvormer voor zonne-energie. Een omvormer voor zonne-energie zet gelijkstroom om in wisselstroom, wat jouw huis en apparaten van stroom voorziet. De meeste eigenaren van zonnepanelen wekken meer gelijkstroom op dan ze nodig hebben om hun huis van stroom te voorzien en dat is waar batterijen van pas komen.

Er zijn twee hoofdmethoden om met jouw overtollige energie om te gaan. Een optie is om te investeren in een batterij, of overtollige energie terug te leveren aan het net voor credits. Beide opties verlagen jouw energiekosten op de lange termijn. 

Het verschil tussen hybride zonnepanelen en een off-grid systeem is de back-up van het elektriciteitsnet. Als je kiest voor een off-grid systeem, zijn jouw elektrische behoeften volledig afhankelijk van zonne-energie, waardoor je volledig onafhankelijk bent van energie. Er is geen risico op fluctuerende kosten of stroomverlies door stroomuitval. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *