Hoe je je woning op een milieuvriendelijke manier isoleert

Hoe je je woning op een milieuvriendelijke manier isoleert

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te laten isoleren en dat is zeker niet zonder reden. Doordat een geïsoleerde woning warmte beter vasthoudt, bespaar je niet alleen op je energierekening, maar draag je ook nog eens je steentje bij aan een beter milieu. Maar de isolatie van je woning kan je nóg milieuvriendelijker maken. Benieuwd hoe? Lees dan vooral verder!

Wat is ecologische isolatie?

Isolatiematerialen zijn ecologisch wanneer ze na hun levensduur geheel composteerbaar of recyclebaar zijn. Daarnaast kost het produceren van ecologische weinig tot geen energie, vaak omdat het bijvoorbeeld om een restproduct uit de industrie gaat. Door al deze factoren zijn ze dus een erg milieuvriendelijke manier om je woning te isoleren.

Welke materialen vallen onder ecologische isolatie?

Binnen het domein van ecologische isolatiematerialen heb je veel verschillende keuzes die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Een groot voordeel van bijvoorbeeld papiervlokken is dat de kostprijs erg laag ligt. Het nadeel is echter dat het hier een los materiaal betreft en dus alleen te gebruiken is in een spouwmuur. Dit is bijvoorbeeld bij houtwol, hennep of kurk niet het geval. Die laatste heeft als voordeel dat het een erg duurzaam materiaal is, waardoor het lang meegaat. Als we ten slotte kijken naar schapenwol, is dit het duurste ecologische isolatiemateriaal. Daarentegen werkt het wel luchtzuiverend en heeft het een hoge isolatiewaarde.

Het voordeel van ecologische isolatie

Het isoleren van je woning met ecologische isolatie kent veel voordelen ten opzichte van conventionele isolatiematerialen zoals synthetische isolatie of minerale wol. Ze zijn bijvoorbeeld erg goed in staat om vocht op te nemen zonder daarbij isolatiekracht te verliezen. Daarnaast is de aanschafprijs van de meeste typen ecologische isolatie relatief laag. Ten slotte zijn ze ook niet irriterend en dus geheel veilig om mee te werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *