Binnenkort verhuizen? Regel je gas water en licht!

Ga jij binnenkort verhuizen? Dan moet er van alles geregeld worden om veel verhuisstress te voorkomen. Denk hierbij niet alleen aan zaken voor je verhuizing zoals een verhuiswagen huren of verhuisdozen kopen maar ook aan je gas water en licht aansluiting. Vaak heeft je nieuwe huis gewoon gas en elektriciteit, maar zijn er wel een aantal dingen die je moet regelen als je gaat verhuizen. Is het je eerste keer dat je een energiecontract moet afsluiten of moet je overstappen? In het eerste geval moet je dan gewoon op zoek naar een energieleverancier voor je elektriciteit en/of gas. Heb je wel al een contract van je oude woning? Geef je verhuizing dan op tijd door aan je leverancier. Dit moet uiterlijk 2 weken voor je verhuizing gebeuren. Je ontvangt dan een meterstandenformulier. Deze moet je op de dag dat je je sleutels inlevert invullen. Het is verstandig om dit samen met de nieuwe bewoners te doen. Vergeet geen kopie van de meterstandenformulier te bewaren. Zorg ervoor dat je het formulier binnen 5 dagen naar je energieleverancier stuurt, want dan krijg je binnen 6 weken een eindafrekening. 

Tussentijdse beëindiging van je energiecontract

Een energiecontract kun je niet zomaar tussentijds beëindigen. Vaak krijg je hier een boete voor. Het Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een maximum vastgesteld bedrag voor de hoogtes van deze boetes. De hoogte van de boete heeft te maken met je resterende looptijd. Het begint vanaf €50 en kan oplopen tot €125. Let wel op dat je deze boetes per product krijgt. Dit betekent dat je dus een boete krijgt voor gas én een voor elektriciteit. Controleer wel goed je overeenkomst met je energieleverancier, want zij mogen je alleen een boete geven als dit in jullie contract of de algemene voorwaarden is opgenomen.

Zonnepanelen op je dak?

Tegenwoordig stappen veel mensen over op zonnepanelen. Dit kan een goede reden zijn om over te stappen, want sommige energieleveranciers betalen meer voor de stroom die jij met de panelen opwekt. Het is dus erg verstandig om dit goed uit te zoeken.

Verhuizen en je wateraansluiting

Als je verhuist naar een andere regio, dan is het waarschijnlijk zo dat je een andere waterleverancier krijgt. Deze kun je helaas niet zelf kiezen. Zoek daarom van tevoren goed uit welke dit is zodat je je adreswijziging op tijd kunt doorgeven. Verder is het zo dat ieder huis in Nederland is in principe standaard aangesloten is op de waterleiding, dus veel meer dan een wijziging doorgeven hoef je gelukkig niet te doen! Wat ook makkelijk is, is dat tegenwoordig een verhuizing bij een waterbedrijf ook online doorgegeven kan worden!

Waterbedrijven

In Nederland hebben we 10 waterbedrijven die ieder actief zijn. Zij hebben ieder hun eigen deel van het land die zij voorzien van water. Zoals eerder aangegeven kun je dus je waterbedrijf niet zelf uitkiezen. Als je in dezelfde stad/regio blijft wonen, dan hoef je alleen je nieuwe adres door te geven aan het waterbedrijf. Verhuis je naar een andere stad/regio? Dan moet je je afmelden bij je huidige waterbedrijf en je aanmelden bij het waterbedrijf dat actief is in je nieuwe regio. Je kunt in dit geval het beste nog vóór je verhuizing een contract afsluiten en dan je verhuisdatum doorgeven. Zo ben je tijdens de verhuizing gelijk aangesloten! 

Meterstanden

Net als bij gas en elektriciteit moet je de meterstanden van je watermeter doorgeven van je oude woning. Deze bevindt zich in de meterkast, is rond en zit vaak onder in de kast. Noteer de zwarte cijfers voor de komma en maak een foto als bewijs!

De waterbedrijven in Nederland

  • Brabant Water
  • Dunea
  • Evides
  • Oasen
  • PWN
  • Vitens
  • Waternet
  • WMD Water
  • WML
  • Waterbedrijf Groningen

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Verhuiskosten.com. Bekijk de website om alles voor je verhuizing te kunnen regelen van A tot Z!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *