Hoe je energie bespaart met een tijdschakelaar

Een tijdschakelaar of schakelklok is een handig hulpmiddel om je apparaten te programmeren zodat ze op een vooraf ingestelde tijd aan of uit gaan. Je kunt hierbij denken aan het inschakelen van de verlichting in de tuin om 19:00 uur en uitschakelen om 23:00 uur. Een schakelklok of schakelaar is niet alleen handig voor verlichting, maar je kunt hem voor vele apparaten gebruiken. Doordat je vooraf programmeert wanneer het apparaat in- of uitgeschakeld wordt kun je energie en dus geld besparen. Hoe dit werkt en wat je met een tijdschakelaar kunt, lees je in dit artikel.

Wat is een tijdschakelaar?

Zoals we hierboven al kort hebben uitgelegd is een tijdschakelaar een klokje dat je aansluit tussen het apparaat en de netstroom, waarna je kunt instellen hoe laat een apparaat moet worden in- of uitgeschakeld. Een tijdschakelaar is zeer geschikt voor apparaten die niet de hele tijd aan hoeven te staan. Een schakelklok is dus niet geschikt voor een koelkast, vriezer, cv-ketel of andere apparaten die de hele dag aan moeten staan.

Hoe installeer je een tijdschakelaar?

Het installeren van een tijdschakelaar is heel eenvoudig. Je steekt de stekker van de tijdschakelaar in het stopcontact en steekt daarna de stekker van het apparaat in het stopcontact op de tijdschakelaar. Vervolgens kun je doormiddel van het klokje de tijd instellen waarop het apparaat aan of uit moet gaan. Zo eenvoudig is het!

Welke apparaten kun je aansluiten op een tijdschakelaar?

Een schakelklok is geschikt voor apparaten zoals buitenverlichting, maar ook voor apparaten binnenshuis. Je kunt hierbij denken aan de televisie, gameconsole, huishoudelijke apparaten, stereo installatie en meer. Deze apparaten laten we vaak in de stand-by modus staan, waardoor ze alsnog energie verbruiken. Doormiddel van een tijdschakelaar voorkom je dat apparaten onnodig aan staan.

Voordelen tijdschakelaar

Je kunt ook je telefoonlader, krultang, strijkijzer en meer op een tijdschakelaar aansluiten. Zo voorkom je dat deze apparaten te lang worden voorzien van stroom. Dit bespaart je niet alleen een hele hoop energie, maar het is ook nog eens enorm veilig. Er kan geen brand worden veroorzaakt als je telefoon te lang aan de lader zit of als het strijkijzer onbeheerd wordt achtergelaten, want je hebt ingesteld dat het apparaat na een bepaalde tijd weer wordt uitgeschakeld.

Waarom een tijdschakelaar gebruiken?

Zoals je leest heeft een tijdschakelaar vele voordelen. Wij vinden dat het besparen van energie en de veiligheid die wordt vergroot de grootste voordelen zijn, maar geld besparen is zeker een fijne bijkomstigheid. Maak jij gebruik van tijdschakelaars?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *