Hoe kun je makkelijk zelf zonnepanelen schoonmaken?

Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, dan ontkom je er niet aan dat je ze ook zo nu en dan een keer schoon moet maken. Vuil als vogelpoep of resten van natte bladeren kunnen dan achterblijven op de zonnepanelen. Als ze vies zijn kan het voorkomen dat ze veel minder stroom op kunnen nemen. Natuurlijk zou je denken dat een regenbui de zonnepanelen wel schoon zou houden, maar toch is dit niet helemaal waar. Het verwijdert oppervlakkig vuil, maar als je ze echt goed schoon wil hebben, dan zul je ze regelmatig zelf even schoon moeten maken. Maar hoe kun je dit dan het beste doen?

Het schoonmaken van je zonnepanelen

Hoe vaak je zelf zonnepanelen schoonmaken moet is helemaal afhankelijk van de weersomstandigheden van die periode. Als het vaker regent, dan zul je minder vaak het dak op hoeven gaan om de zonnepanelen schoon te kunnen maken.

In een regenachtig land als ons land is het dan verstandig om je zonnepanelen eens in de vijf jaar een keer grondig schoon te maken. Het onderhouden van je zonnepanelen neemt dus niet zo heel erg veel tijd in beslag. Als je er zeker van wil zijn dat ze schoon zijn, controleer ze dan in ieder jaargetijde een keer.

Hoe maak je zelf zonnepanelen schoon?

Zorg ervoor dat je op een veilige manier te werk gaat op het moment dat je je zonnepanelen schoon gaat maken. Om er zeker van te zijn dat je veilig te werk gaat dan schakel je het systeem van de zonnepanelen even helemaal uit.

Als je het systeem uit hebt gezet, dan moet je eerst al het droge vuil van de zonnepanelen afhalen. Hierbij kun je denken aan rondvliegende bladeren en droge stof. Hiervoor kun je een zachte borstel of bezem gebruiken.

Nadat je het droge vuil hebt weggehaald is het tijd om het meer hardnekkige vuil van de zonnepanelen af te halen. Het afhalen van het hardnekkige vuil doe je met behulp van een spons en biologisch schoonmaakmiddel.

Ook als je zonnepanelen lastig bereikbaar zijn kun je ze alsnog schoonmaken. Hiervoor kun je dan een waterspuit gebruiken of een telescoop borstel, zodat je vanaf de grond je zonnepanelen alsnog schoon kunt maken.

Wat je absoluut niet mag doen bij het zelf zonnepanelen schoonmaken

Het is niet toegestaan om bij het schoonmaken van de zonnepanelen een schuurspons te gebruiken. Daarnaast zijn bijtende schoonmaakmiddelen of het gebruik van een hogedrukreiniger ook niet toegestaan.

Deze verschillende dingen kunnen er allemaal voor zorgen dat je het glas van de zonnepanelen kunt beschadigen. Of ze kunnen ervoor zorgen dat het water tussen de zonnecellen en het glas in komt te zitten.

Wanneer kun je je zonnepanelen het best schoonmaken?

Als je de zonnepanelen schoon gaat maken, dan kun je dit het best doen aan het begin van de lente. Op die manier profiteer je optimaal van de periode met de meeste zonuren. Zorg ervoor dat je ze schoonmaakt als het bewolkt is, zo voorkom je vlekken en strepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *