Heftruck kopen? Hier moet je op letten

Heb je een warehouse, loods of een productieomgeving? Dan heb je waarschijnlijk de behoefte aan een goede heftruck. Maar de ene truck is de andere niet en je hebt keuze uit verschillende modellen. Ook de prijzen lopen nogal uiteen. Heftrucks gebruik je voor het laden en lossen van bestelbussen en vrachtwagens, het bevoorraden van stellingen en voor het verplaatsen van goederen. Wil je weten waar je op moet letten als je er één wilt aanschaffen? Lees dan snel verder.

Waar en hoe vaak je de heftruck gebruikt

De keuze die je maakt is afhankelijk van waar en hoe vaak je de heftruck gebruikt. Je moet immers wel de machine aanschaffen die aansluit bij de werkzaamheden die je verricht. Vaak kun je ze zowel binnen als buiten gebruiken, maar er zijn ook modellen die specifiek voor binnen of buiten zijn gemaakt. Het verschil zit dan voornamelijk in het vermogen, de materialen waar de truck van is gemaakt en de mate van bescherming tegen bijvoorbeeld vocht en verschillende weersomstandigheden. Ook is het dus van belang dat je in kaart brengt hoe vaak je een truck gebruikt, want bij overmatig gebruik is soms de ene keuze beter dan de andere. 

Een heftruck op brandstof of elektriciteit

Een heftruck wordt aangedreven door een brandstof- of een elektromotor en daarom heb je ook keuze uit trucks die op diesel, LPG of een accu werken. Welke keuze je maakt is afhankelijk van hoe groot en sterk de truck moet zijn en hoe intensief je ‘m gebruikt. Eentje op een brandstofmotor kan harder rijden en ook langer gebruikt worden dan een elektrische heftruck. Daarentegen zijn elektrische varianten milieuvriendelijker en veiliger voor het personeel, omdat ze nauwelijks CO² uitstoten. Wanneer je kiest voor de elektrische truck is het van belang dat je dan wel kiest voor het model op gelbatterijen in plaats van loodzuur accu’s.

Het formaat 

Naast de keuze tussen de brandstof- of elektromotor moet je ook over een aantal praktische zaken nadenken, zoals het formaat. Een aantal modellen zijn groter en een stuk logger dan andere en dat heeft alles te maken met bijvoorbeeld een brandstoftank of de accucapaciteit. Waar je in ieder geval rekening mee moet houden is dat het wel door de smalle paden van je magazijn kan rijden en dat je ook kunt draaien. Een te grote machine vergroot een kans op ongelukken en schade gevallen. In sommige situaties zie je ook dat er verschillende modellen worden aangeschaft. Eén voor buiten- en één voor binnengebruik. 

Heffen met een heftruck

Het doel is dat je goederen op pallets kunt optillen en verplaatsen. Dus je moet ook rekening houden met hoe hoog een heftruck kan liften en hoeveel hefvermogen die heeft. Wanneer je de machine je overbelast gaat sneller kapot en dan lopen de kosten van reparaties in de papieren. Het heeft ook weinig zin om een truck te kopen die hoger kan liften dan het plafond wanneer je een heftruck voor binnen aanschaft. Ook dan is de kans op schade en andere vervelende zaken het grootst. Zoals het per ongeluk activeren van een sprinklerinstallatie. 

Overtuigd? Bekijk dan direct het volledige assortiment op Be Green Techniek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *